Képzeld el, hogy túl vagy a nagytakarításon, a lakást a frissen mosott függöny illata lengi be, vagy ha éppen a kitárt ablakon a virágok jellegzetes aromája kérezkedik be, melyet hirtelen kitaszít a dohány füstjének mindent átható orrfacsaró szaga. Mit tehet az, aki nem vágyik a dohányfüstre?

Javaslom értesíteni a dohányost, hogy zavar a füstje: elsőként egyszerűen személyesen megkereséssel, és ha ez nem vezet eredményre, úgy bizonyíthatóan, vagyis tértivevényes ajánlott levél formájában célszerű felszólítani a zavarás megszüntetéséről.

Nagyon fontos meghatározni azt, hogy a dohányzás közös tulajdonú területen történik-e, mert ebben az esetben a házirendből lehet tájékozódni, hogy a dohányzásra milyen szabályok vonatkoznak. Ennek hiányossága esetén a szervezeti-és működési szabályzat mellékletét képező házirendet szükség szerint újra kell szabályozni, és azt a közgyűlésnek kell elfogadni. Ez tehát közös képviselői közreműködést is igényel.

Ha pedig a dohányfüst már nagyon zavaró az alábbi eljárások indíthatóak:
birtokvédelmi eljárás a jegyzőnél, és/vagy
egészségügy védelmi bírság kiszabását lehet kezdeményezni.

Ez utóbbi lehetőségről csak nagyon keveseknek van tudomása, pedig van mit veszteni. Hátterét jogszabály adja:

Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény alapján
13/A. § *  (1) *  Ha az egészségügyi államigazgatási szerv a hatáskörében eljárva megállapítja, hogy
(4) Az egészségügyi bírság természetes személlyel, jogi személlyel vagy jogi személyiség nélküli jogalannyal szemben szabható ki.
(5) Az egészségügyi bírság összege 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Van tehát tétje, hogy a jószomszédi viszony megmaradjon.

A szerzőről
Lakás tulajdonosoknak és társasházi ügyekkel foglalkozó szakembereknek (közös képviselők, ügyvédek) segítek átlátni a komplex társasházi ügyeket, a döntéshozatalban és az ügyek szakszerű intézésében.

Dr. Nagy Enikő LL.M

Lakás tulajdonosoknak és társasházi ügyekkel foglalkozó szakembereknek (közös képviselők, ügyvédek) segítek átlátni a komplex társasházi ügyeket, a döntéshozatalban és az ügyek szakszerű intézésében.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük