Lehet-e visszamenőleges hatállyal közös költséget emelni vagy csak a közgyűlést követően?

-Lop a közös képviselőnk.
-Nem mondod, a tietek is? Képzeld, a mienknek még az sem elég, ami van, még többet akar úgy, hogy visszamenőlegesen megemeltette a közös költséget. Ez teljesen törvénytelen!

Ismerős a párbeszéd?

De sokszor hallom; pedig egy-két kérdés után rögtön kiderül, hogy a tulajdonos nincs is tisztában a Társasházuk aktualitásaival és szükséges kiadásaival! Vajon jogos utólag megemelni a közös költséget? (tovább…)

Szerző: Dr. Nagy Enikő LL.M | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Csak óvatosan a kamerákkal! A NAIH a társasházakat is ellenőrizheti

Ha néha ez-az eltűnik a társasház területéről, jogosan merül fel, hogy kamerázzuk be a házat, ám előfordulhat, hogy végül rajtunk csattan az ostor. Az alábbi esetben például a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: NAIH) a Társasházat bírságolta meg a Társasház területén üzemelő elektronikus megfigyelőrendszerrel összefüggő jogellenes adatkezelés miatt. (tovább…)

Szerző: Dr. Nagy Enikő LL.M | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Mihez van joga a tulajdonosnak, milyen társasházi iratokba tekinthet bele a tulajdonos?

Nagyon sokan kérdezték tőlem, hogy mint társasházi tulajdonos milyen iratokba tekinthetnek bele, és ez különösen akkor bír relevanciával, ha a társasházi tulajdonos nem elégedett a közös képviselővel, mind az ügyek intézésével mind a gazdálkodással kapcsolatban kételyek merültek fel, ám a tényszerű, érdemi és megnyugtató válaszok helyett a közös képviselő inkább az elérhetetlenség vagy a hallgatás ködfelhőjébe burkolózik, és ebben az esetben milyen joguk, lehetőségük van. (tovább…)

Szerző: Dr. Nagy Enikő LL.M | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Ha nem tilos a dohányzás – mit tehetsz, ha zavar a szomszéd füstje?

Képzeld el, hogy túl vagy a nagytakarításon, a lakást a frissen mosott függöny illata lengi be, vagy ha éppen a kitárt ablakon a virágok jellegzetes aromája kérezkedik be, melyet hirtelen kitaszít a dohány füstjének mindent átható orrfacsaró szaga. Mit tehet az, aki nem vágyik a dohányfüstre? (tovább…)

Szerző: Dr. Nagy Enikő LL.M | Közzétéve: telt el a közzététel óta
majdnem kitúrva

Majdnem kitúrva

Egy ügyvéd kérte a segítségemet egy ügyben, amelyben egy budapesti 12 albetétes társasház egyik tulajdonosa – az ingatlan értékes adottságai miatt – elhatározta, hogy a társasházban található összes lakást megveszi, majd a társasházi tulajdonközösséget megszüntetve – mint egyedüli tulajdonos – az épületet wellness motel céljára alakíttatja át. Azonban az egyik tulajdonos nem akarta eladni a lakását. (tovább…)

Szerző: Dr. Nagy Enikő LL.M | Közzétéve: telt el a közzététel óta