Ha néha ez-az eltűnik a társasház területéről, jogosan merül fel, hogy kamerázzuk be a házat, ám előfordulhat, hogy végül rajtunk csattan az ostor. Az alábbi esetben például a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: NAIH) a Társasházat bírságolta meg a Társasház területén üzemelő elektronikus megfigyelőrendszerrel összefüggő jogellenes adatkezelés miatt.

Leírhatatlan az az érzés, amikor azzal szembesülhet a társasházi lakó, hogy a számára oly kedves ingósága – a lakásból vagy a közös tulajdonú területről – eltűnt; az eszmélet, a mikor tudatosul például egy betörés utáni helyszín – és persze az, hogy olyankor senki nincs, aki érdemben tudna segíteni. Tőlünk korábban egyszer a kis kölyökkutyánkat lopták el (három hónap után csodával határos módon visszakaphattuk).

Ilyenkor azonban még a függöny mögött szolgálatot teljesítő, radarozó – mások magánéletét jól ismerő – humán térfigyelő eszközök is inkább fedezékbe és a hallgatás nihiljébe vonulnak.

Joggal merülhet fel a tulajdonosok – vagy az ingatlant más jogcímen használók – igénye, miszerint életüket és testi épségüket, vagyontárgyaikat szeretnék biztonságban, kontroll alatt tudni.

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény (a továbbiakban: Tht.) 25. § (1) bekezdése teszi lehetővé, hogy a közös tulajdonban álló épületrészek, helyiségek és területek megfigyelését szolgáló, zárt rendszerű műszaki megoldással kiépített elektronikus megfigyelő rendszer (a továbbiakban: kamerarendszer) létesítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet.

A Tht. szerint ennek előfeltétele, hogy a szervezeti-működési szabályzat tartalmazza a kamerarendszer üzemeltetéséhez szükséges – a személyes adatok védelmére vonatkozó előírásokkal összhangban megállapított – adatkezelési szabályokat.

Előfordulhat azonban, hogy a kamerarendszert nem sikerül professzionális keretek között üzemeltetni; a bejelentés alapján pedig a NAIH lefolytatta a vizsgálatot.

A Hatóság – sok más egyéb mellett – megállapította a Társasház területén üzemelő elektronikus megfigyelőrendszerrel összefüggő adatkezelés jogellenességét, továbbá a Társasházat az általa végzett jogellenes adatkezelés miatt 500.000,- forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte.

Az érintett tulajdonosok kérték a felvételt és nem kapták meg.

A határozat teljes terjedelmében itt olvasható:
https://www.naih.hu/files/NAIH-2018-776-H_hatarozat.pdf

Naivitás lenne azt képzelni, hogy a Társasházak nem kerülhetnek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság látókörébe, ugyanakkor szükséges azt is tisztán látni, hogy a ebben az esetben a a jogellenességet (és a bíráságot) azért állapította meg a Hatóság, mert a Társasház:

  • nem nyújtott megfelelő előzetes tájékoztatást az adatkezelésről az érintettek számára,
    így az előzetes tájékoztatás hiánya miatt nem volt megfelelő az érintetti hozzájárulás mint jogalap,
  • nem tett eleget az adatbiztonsági követelményeknek és nem tette meg azokat a technikai
    és szervezési intézkedéseket, illetve nem alakította ki azokat az eljárási szabályokat,
    amelyek az adatvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

Nagyon fontosnak tartom ugyanakkor kiemelni azt is, hogy nem a kamerarendszer alkalmazásától való elrettentetés volt a célom, hanem arra szerettem volna rávilágítani a figyelmet, hogy ennek szigorú szabályai (nem teljesülés esetén pedig következményei) lehetnek.

Íme, néhány információ és jó tanács, hogy a szabályozás kapcsán mire figyelj oda:

  • A kamerarendszer létesítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlésnek kell dönteni, az összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával,
  • Az adatkezelő Társasház a rendszerüzemeltetéshez adatfeldolgozót vesz igénybe, akivel adatfeldolgozási szerződést köt,
  • Az adatkezelés időtartama – a felvételeket a rögzítést követő 15 napig kell tárolni,
  • Az adatkezelés célja, hogy a rögzítés helyszínén elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indult eljárásban bizonyítékul felhasználhatóak legyenek. (E határidő lejártát követően a fel nem használt felvételeket haladéktalanul törölni kell úgy, hogy azok többé ne legyenek helyreállíthatóak.)
  • Az adatvédelmi szabályzatban rögzíteni szükséges, hogy a kamerarendszer által rögzített felvételekhez – a fenti kivételtől eltekintve- kizárólag a rendszer üzemeltetője férhet hozzá, azokat csak a szerződésből fakadó kötelezettségei érvényesítéséhez szükséges és a jogsértő cselekmény megelőzése vagy megszakítása érdekében mellőzhetetlen esetben jogosult megismerni, és a felvételeket csak a bíróság, a szabálysértési vagy más hatóság részére továbbíthatja.
  • Az adatvédelmi szabályzatban érdemes rögzíteni továbbá az alkalmazott kamerák darabszámát, pontos elhelyezkedését, látószögüket.

A szerzőről
Lakás tulajdonosoknak és társasházi ügyekkel foglalkozó szakembereknek (közös képviselők, ügyvédek) segítek átlátni a komplex társasházi ügyeket, a döntéshozatalban és az ügyek szakszerű intézésében.

Dr. Nagy Enikő LL.M

Lakás tulajdonosoknak és társasházi ügyekkel foglalkozó szakembereknek (közös képviselők, ügyvédek) segítek átlátni a komplex társasházi ügyeket, a döntéshozatalban és az ügyek szakszerű intézésében.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük